Keki Pesis C Tytöt saivat vauhtia juoksuvalmennuksen kautta

Keki Pesis C Tytöt saivat vauhtia juoksuvalmennuksen kautta

Paulo Lopes

Paulo Lopes

Olen valmentanut Kempeleen kirin pesäpallotyttöjen juoksua nyt 4 vuoden ajan. Marko Mansikka-aho on toiminut joukkueen päävalmentajana.

Tämä on minun ja samalla Juoksutekin pisin valmennussuhde.
Ei ole helppoa delegoida yhtä tärkeää osaa lajista, tässä tapauksessa juoksuvalmennusta, toiselle henkilölle ja erityisesti jollekin toiselle valmentajalle, joka ei kuulu organisaatioon.
Silti Marko Mansikka-aho pystyi luottamaan Juoksutekiin ja on saavuttanut hienoja tuloksia juoksuvalmennuksen ja Juoksutekin avulla.

Alla olevalla haastattelulla selvitetään taustalla olevia syitä, saavutettuja tuloksia, urheilijoilta saatua palautetta ja odotuksia. Tavoitteena on auttaa ymmärtämään niitä ja olemaan varmempi ottamaan seuraavan askeleen.
Alla on myös hyviä vinkkejä juoksuvalmennuksen aloittamiseen ja siihen, mitä pitää ottaa huomioon suunniteltaessa juoksuvalmentajan alihankintaa.

Kauden 2019/2020 pääteksi Juoksutek sekä KekI CT valmentajat
(Vas.) Paulo Lopes (Juoksutekin valmentaja), Roni Ruokojärvi ja Marko Mansikka-aho (molemmat KeKi C-tytöt valmentajat)

Paulo Lopes (PL): Mikä on nimesi, joukkueesi ja mikä on roolisi tiimissä?
Marko Mansikka-aho (MM): Marko Mansikka-aho, Kempeleen kiri C-tytöt, valmentaja.

Kuinka kauan olet ollut tässä roolissa tässä tiimissä? ja kaiken kaikkiaan?
Olen valmentanut pääasiassa -05 syntyneitä 6-vuotta, mutta -04 ja -06 ikäluokat olleet mukana vuorovuosina. Kaikkiaan valmentaja toiminut 10-vuotta.

Kuinka kauan joukkueella on ollut juoksuvalmennusta Juoksutekilta?
4v tai ? –Korjaa asia, jos muistan väärä!

Miten huomasit, että tarvitsit juoksuvalmentamisen ammattilaiselta?
Omat tiedot juoksu asioissa eivät olleet hyvät ja riittävät. Halusin, että mahdollisimman aikaisessa iässä valmennettavat saavat semmoisia harjoitteita, jolla juoksutekniikka paranisi ja nopeus saataisiin esille. Myös taidot esittää/mallittaa eivät olleet riittävällä tasolla. Myös, kun juoksuvalmennusta pitää ”juoksijan näköinen” henkilö, antaa se valmennettaviin luottamusta.

Mitä aiheita Juoksutek käsitteli treeneissä?
Kaikkea mitä kuuluu juoksutekniikkaan ja sen parantamiseen. Vartalon asento, kädet, nilkat, polvet, rytmitys jne.. Mitä lihaksia tarvitaan juoksemiseen ja niiden harjoittaminen ja kehittäminen. Oikeanlainen lihashuoltoa ja venyttelyä. Myös ravintopuolestakin keskusteltu.

Mitkä ovat olleet suurimmat parannukset tiimissä?
Juoksutekniikka on parantunut kaikilla ja ymmärtäneet, miten eri harjoitteet vaikuttavat juoksemiseen. Juoksunopeus on parantunut kaikilla eri kehitysvaiheessa.

Mitkä ovat joukkueen suurimmat saavutukset? Ja minkä kauden aikana ne tapahtuivat?
Ikäluokka -05 on saavuttanut D-ikäluokassa periaatteessa kaiken, mitä voi saavuttaa pesäpallossa: 2019 vuonna voittivat D-aluesarjan, C-aluesarjan, aluemestaruus-sarjan, D-alueleirin ja valtakunnan leirin voitto (SM-Kulta). Myös King meal -turnauksessa ottivat 4,sijan poikien sarjassa oli hyvä osoitus tasosta.

2020 ottivat SM-pronssia ja 2.joukkuekin oli vielä jatkokarsinnoissa lähellä päästä lopputurnaukseen. (katso kuva alhaalla)

Mitä nämä saavutukset tarkoittavat?
Sen, että tytöt ovat tehneet paljon eri harjoitteita ja käyttäneet paljon aikaa harjoittelemiseen. Harjoituksissa ovat tehneet asioita intensiivisesti ja hyvällä asenteella. Harjoitukset ovat olleet oikeita ikään nähden ja kehittyneet eri osa-aluissa. Juokseminen ja liikkuminen kentällä on iso osa pesäpalloa. pelikentällä nopeusnousee koko ajan isompaan rooliin ja räjähtävät liikkeet pitää olla kunnossa. Myös näihin liittyvä lihasvoima ja huolto kunnossa.  Saavutusten tuleminen luo uskoa tyttöihin, että ovat tehneet oikein ja paljon, myös valmentajalle tulee se tieto, että oikeita asioita ollaan tehty kokonaisuudessa lajiin ja juoksuun liittyen. valtakunnan tasolla on hyvä verrata muihin joukkueiden kehitykseen ja osaamiseen.

Kuinka vaikeaa he ovat saavuttaa? Ja millainen on prosessi päästä sinne?
Täytyy olla halu oppia pesäpalloa ja käyttää aikaa. Harjoitteet pitää olla oikeita kasvuun ja kehitykseen nähden. Pitää myös olla hauskaa ja yhteistyö sujua työt ja perheen kanssa. Myös urheiluseuran pitää antaa mahdollisuus antaa kehittyä niin tilojen ja koulutustenkin suhteen (valmentajakoulutukset) Työrauha perheiltä ja antaa vanhemmille tieto missää mennään ja millätasolla tyttö menee tällä hetkellä(puutteet-kehittämiset) ja rehellisyys. Joka vuosi, kun aloitetaan harjoituskausi, lähetään vähän niin kuin alusta ja harjoituskausi on pitkä, loka-huhtikuuhun, joten harjoitteleminen pitää olla myös mukavaa.

Kuinka merkityksellistä juoksuvalmennus oli näiden tulosten saavuttamiseksi?
Yksi iso osa. Pitää osata nykypesiksessä juosta ja nopeasti. Juoksunopeus oli meidän joukkueella muihin verrattuna nopeinta (sisäpelissä eli pesältä pesään) Juokseminen ja liikkuminen ulkopelissä on yhtä tärkeää. Liikkuminen eri suuntiin ja räjähtävyys, mitä juoksuvalmennuksessa myös on tuotu eri harjoitteissa esille on ollut tärkeä osa.

KeKi Pesis C-Tytöt ottivat SM-pronssia 2020
KeKi Pesis C-Tytöt ottivat SM-pronssia 2020

Ovatko urheilijat nauttineet juoksuvalmennuksesta?
Tytöt ovat tykänneet eri harjoitteista ja huomanneet myös kehityksen. Ainahan juokseminen ei ole mukavaa, kun esimerkiksi tehdään kestävyyttä. Mutta tämänkin asian ovat ottaneet paremmin, kun ovat huomanneet sen tärkeyden harjotteiden edetessä ja miten se kuuluu pesäpalloon. Eikä pysty tekemään eri asioita, jos kestävyys heikkoa.

Mitä asioita he ovat nauttineet eniten?
Ehkä juoksutekniikan opettelu ja ns.hitaalla askelluksella/temmolla. Toki monesta muustakin tykkäävät, mutta tämä on tuntunut/näyttänyt mukavimmalta.

Kuinka juoksuvalmennus on sopinut nykyisiin harjoituksesi? Onko se muuttanut dynamiikkaasi? Miten?
Juoksuvalmennus on osa harjoituskautta ja lajia. On sopinut hyvin harjoitusohjelmaan lajin rinnalla. Juoksuharjoitus teemat sovitetaan lajin rasitukseen seuraavan päivänä tai edellisenä, Jos kestävyys jakso, niin seuraavat laji reenit vähän kevyemmät rasituksen suhteen.

Mikä oli ensimmäinen vaikutelmasi juoksuvalmentamisesta ja Juoksutekista?
Hyvä vaikutus heti ja tekeminen heti hyvän mallista. Juoksuohjelmana lähti hyvin ja saatu sovellettua juoksuharjotteita osana pesäpalloon tarvittaviin juoksu asioihin.

Jos sinun pitäisi kuvata Juokutek kolmella sanalla, mitä ne olisivat?
Nopea, nopeampi, nopein!

Mitkä ovat kolme positiivista asiaa Juoksutekin juoksuvalmentajasta ja työskentelystä Juoksutekin kanssa?
Juoksuharjoitus ohjelma aikataulu on ollut helppoa sopia.
Juoksuvalmentaja positiivinen ja iloinen suorituksista huolimatta.
Antaa hyvin esimerkkejä suoritteesta ja mallintamisesta.
On kiinostunut lajista pesäpallo ja seurannut lajia ja pelejä useamman vuoden.
Yhteistyössä mietitty pesäpalloon liittyviä juoksuasioita, mitä kannattaa myös harjoitella.

Juoksutekin valmentaja Paulo Lopes seuraa KeKi C-Tyttöjen peliä

Onko sinulla ollut muuta juoksuvalmennusta aiemmin?
Ei

Oletko käyttänyt muita juokvalmentajia aiemmin valmentajaurasi aikana?
Ei

Oletko tyytyväinen Juoksutekin juoksuvalmentamiseen?
Kyllä olen!

Miksi ja miten?
Juoksutek osaa opettaa monipuolisesti juoksemisen saloja. Myös kaikki liitännäisharjoitteet juoksemiseen ovat hyviä ja osaavia. Opettaminen on rauhallista ja kannustavaa. Pelaajat ovat kehittyneet juoksussa ja nauttineet myös opettelusta.

Suosittelisitko muita joukkueita saamaan apua asiantuntijalta, kuten Juoksutek? Miksi?
Ainakin tulokset ovat parantuneet ja juokseminen on parantunut teknisesti ja tietoa saa miten juokseminen parantuu, oheisharjoitteet. Hyvä tietämys ja pystytty luomaan liikkeitä, jotka auttavat pesäpallossa esim räjähtävyys/liikkuminen nopeampaa.

Mitä vinkkejä antaisit niille tiimeille, jotka etsivät asiantuntijaa? Mitä heidän tulisi ottaa huomioon päätöksenteossa?
Tuoda esille omassa lajissa tarvittavat liikkumisen/juoksemisen muodot. Kuinka paljon juostaan ja mistä asennoista lähetään liikkeelle suorituksissa. Eteneminen juoksutekniikan asioissa rauhallista ja opettavaa ikäluokkaan rinnastaen.

Mikä on joukkueen tavoite täälle kaudelle?
Menestyä omassa ikäluokassa mahdollisimman hyvin. Kehittää pelaajia pelaamalla kovemmissa peleissä.

Kysy, kuinka voimme auttaa tiimiäsi!

Paulo Lopes valmentaja 1 | Juoksutek

OTA YHTEYTTÄ